Roman, Johan Helmich (1694-1758)

Γεννήθηκε: 26 Οκτωβρίου, Στοκχόλμη (Σουηδία)
Αποτέλεσμα εικόναςΠέθανε: 20 Νοεμβρίου, Haraldsmala, Καλμάρ (Σουηδία)
Συνθέτης - Βιολιστής - Ομποΐστας. Το επίθετο προήλθε από το ότι οι πρόγονοί του είχαν ζήσει στη Φινλανδία. Πήρε τα πρώτα μαθήματα από τον πατέρα του που ήταν μουσικός του Σουηδικού Βασιλικού Παρεκκλησίου. Το 1711 μπήκε κι ο ίδιος ως Βιολιστής και Ομποΐστας. Το 1715 πήγε για σπουδές στο Λονδίνο όπου έμεινε 6 χρόνια. Μεταξύ των δασκάλων του ήταν και ο Handel του οποίου η μουσική εντυπωσίασε τον Roman. Το 1721 επιστρέφει στη Στοκχόλμη και σύντομα παίρνει θέση του αναπληρωτή αρχιμουσικού στο βασιλικό παρεκκλήσι για να γίνει αρχιμουσικός μετά από 6 έτη. Πολλές περιοδείες σε όλη την Ευρώπη με σκοπό της συναυλίες και για να διδαχθεί καινούργια στοιχεία για την σύνθεση του.
Το 1744 συνέθεσε το καλύτερο από τα έργα του Drottningholmsmusique, μια μεγάλη Oρχηστρική σουίτα προς τιμή του διαδόχου της Σουηδίας Adolf Frederick με τη Louisa Ulrika της Πρωσίας. Αποτελείται από μια συλλογή 24 μικρών κομματιών 1 έως 6 λεπτών. Ο γάμος έγινε στο ανάκτορο του Drottningholm και οι εορτασμοί κράτησαν 3 ημέρες. 
Έργα: Suite in D major, 12 Σονάτες για Φλάουτο - Βιολί & Τσέμπαλο, Κονσέρτο για Βιολί, Ορχηστρικά (Golowinmusiquen), Κονσέρτο για Όμποε, 7 Σουίτες για Τσέμπαλο, Κονσέρτο για Φλάουτο, Χορωδία και Ορχήστρα (Jubilate - Frögdens Herranom) και Θρησκευτικά έργα (Gloria).