Agouridis, Kostas (1962-)

Γεννήθηκε,  Κέρκυρα (Ελλάδα). 
Τα πρώτα μουσικά βήματά του άρχισαν στην παραδοσιακή μπάντα, όταν ήταν ακόμα παιδί. Στη συνέχεια, ερχόμενος στην Αθήνα, παρακολούθησε μαθήματα τρομπέτας, πιάνου και συγχρόνως ανώτερα θεωρητικά μαθήματα. Τελικά η μουσική του ευαισθησία στράφηκε ολοκληρωτικά προς την κατάκτηση της δημιουργίας, μέσα από την ανώτερη θεωρητική γνώση της μουσικής επιστήμης. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στα Ωδεία «Απολλώνιο» και «Ελληνικό» με καθηγητές τους Α. Λασκαρίδη και Α. Παπανικολάου, απ' όπου πήρε τα πτυχία Ωδικής Αρμονίας, Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης Μπάντας, Αντίστιξης, Φυγής και Ενορχήστρωσης με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές στη Σύνθεση και Διεύθυνση Ορχήστρας στο «Εθνικό» Ωδείο της Αθήνας, με καθηγητή το Θ. Αντωνίου, απ' όπου και έλαβε με άριστα το δίπλωμα της Σύνθεσης το 1991. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Σύνθεση καθώς και στη Διεύθυνση Ορχήστρας τις ολοκλήρωσε το 1993 με τον ίδιο καθηγητή. Από το 1986 ως το 1990 έστρεψε το μουσικό του ενδιαφέρον στη μελέτη της Modern Jazz. Παράλληλα παρακολουθεί πλήθος σεμιναρίων στη Σύγχρονη Μουσική, με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Συνθέτες και Μουσικολόγους.Συνέχισε μαθήματα στη Διεύθυνση Ορχήστρας σε οπερατικο ρεπερτόριο και νέες τεχνικές διεύθυνσης, με το διακεκριμένο αρχιμουσικό της Λυρικής Σκηνής Ηλία Βουδούρη.Συνέχισε τις σπουδές στη Σύνθεση, Ανάλυση και Διεύθυνση Ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου με καθηγητές τους Srdan Hofman, Zoran Eric και Raico Maksimovic. Το 1997 αποφοίτησε αριστούχος με Master of Arts, με ειδικότητα στη Σύνθεση.
Ασχολείθηκε με όλα τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα, προσπαθώντας να διαμορφώσει ένα προσωπικό προοδευτικό μουσικό ύφος. Έχει γράψει έργα συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου, έργα για διάφορα μικρά και μεγάλα σύνολα, έργα για φωνές, για solo όργανα, χορωδιακά κλπ. Πολλά από αυτά είναι αναθέσεις μουσικών οργανισμών και άλλων φορέων (Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Ένωση Γιουγκοσλάβων Συνθετών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ κλπ.).
Το 1990 διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης «Γ. Α. Παπαϊωάννου». Επίσης το 1992 διακρίθηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης ALEA III, του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Το 1994 συμμετείχε στο Τρίτο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής, που έγινε στο Βελιγράδι, κατόπιν παραγγελίας της Ένωσης Συνθετών της Ν. Γιουγκοσλαβίας. Το 1995 ήταν φιναλίστ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης που διοργάνωσε η Εταιρεία Πετρελαιοειδών BP, για νέους συνθέτες έως 35 ετών.
Έργα του έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα Γερμανία, Αγγλία, Αμερική κ.α. Αρκετά από αυτά έχουν παιχθεί και ηχογραφηθεί για το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Άλλα έργα του έχει την τιμή να έχουν καταχωρηθεί και να διδάσκονται στα μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων Άμστερνταμ Ολλανδίας, Αθηνών και Ιονίου. Το δε έργο του «Καλός και κακός καιρός», σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, έχει καταχωρηθεί στη Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.
Η καλλιτεχνική του πορεία στη Διεύθυνση Ορχήστρας ξεκίνησε διευθύνοντας το 1993 έργα του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων μουσουργών. Έχει διευθύνει την Καμεράτα, Ορχήστρα Εγχόρδων του Μεγάρου Μουσικής. Επιπλέον είχε προσκληθεί να διευθύνει έργο του στο Βελιγράδι, στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής. Διδάσκει Μουσική Δωματίου, Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση και στο «Απολλώνιο» Ωδείο και στο Δημοτικό Ωδείο Αγίου Δημητρίου. Είναι Διευθυντής στο Φιλόμουσο Ωδείο, ενώ υπήρξε Διευθυντής στο Συμφωνικό Ωδείο, στο Ωδείο Σύγχρονης Μουσικής Εκπαίδευσης, στο Ωδείο Μεσσηνίας και στα Δημοτικά Ωδεία Φιλιατών, Ηγουμενίτσας και Καλλιθέας. Επίσης ασχολείται με τη διεύθυνση μικρών μουσικών συνόλων και χορωδιών. Έχει διατελέσει μαέστρος αρκετών αξιόλογων χορωδιών όπως Δήμου Περάματος, Σιβιτανιδείου Σχολής κ. α. Τώρα έχει τη διεύθυνση των Δημοτικών Χορωδιών του Δήμου Δάφνης και της Χορωδίας της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ είναι αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Αγίου Δημητρίου. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και μέλος του Συλλόγου Καθηγητών Ωδείων Ανεγνωρισμένων (Σ.Κ.Ω.Α.). Είναι καταχωρημένος στο Επίτομο Βιογραφικό Λεξικό Who's Who (εκδόσεις Μέτρο) και στο Λεξικό Ελλήνων Συνθετών (εκδόσεις Φ. Nάκας)
 Έργα: 6 Τραγούδια για Πιάνο, για Τρομπόνι (Αναμνήσεις μια φιλίας), για Κιθάρα (Απόψεις), για Κλαρινέτο (Αφιέρωση), για Βιόλα (Βιρτουόζο), για Φωνή & Βιόλα (Θερμοπύλες), Παραλλαγές για Βιόλα & Πιάνο, για Σαξόφωνο & Πιάνο (Η απώλεια ενός φίλου), Trio, Κουαρτέτα Εγχόρδων, Κουϊντέτα, Ορχηστρικά (Μελωδική Αντιπαράθεση), Χορωδιακά (Σερενάτα στο παράθυρο του Σοφού) και Συμφωνικά (Κέρκυρα).